Jak moc se náš život točí kolem peněz

V nějaké statistice jsem nedávno četl, že peníze jsou v partnerských vztazích jednou z hlavních příčin, proč se partneři hádají. Je to smutná statistika, která mi připomněla, jak moc se náš život točí kolem peněz. Možná budu velmi zevšeobecňovat, ale někdy mám dojem, že peníze jsou tak hluboko vetkané do této společnosti, že pokusit se to ignorovat je přímo nemožné. A ještě těžší je fungovat na základě jiných principů. Mám na mysli to, že je mnoho lidí, kterým se vnitřně podařilo povznést nad myšlenku, že peníze jsou tím jediným a nejdůležitějším prvkem, kolem kterého by se měl točit jejich život. Na jedné straně je zde toto uvědomění, na druhé straně jsou účty za bydlení, účty za telefonování, účty za jídlo, účty téměř za všechno kolem nás.

Pokud by člověk žil naprosto soběstačně, nezávisle na společnosti, možná a to možná píšu s velkým otazníkem by se uměl od společnosti oddělit a žít sám pro sebe. Ale pro kolik lidí je něco takového vůbec představitelné a celkově proveditelné? Vnímám kolem sebe spoustu lidí, kteří volí jednodušší životní styl, který nebude obsahovat například hodně luxusu, ale bude méně náročný, resp. méně nákladný. Ale téměř vždy mi to přijde jako tahání za kratší konec. Něco jako boj, který je těžko vyhratelný. Jako vylévání vody z člunu, i když se tam pořád valí další. A přesto se nikdy o takový styl života nepřestanu snažit. A věřím, že je zde stále více a více lidí, kteří se snaží o něco podobného. Patříte mezi ně?

Možná jste také měli tento pocit - vydělali jste nějaké peníze, chvilku jste měli pocit uspokojení, protože peníze jsou téměř něco jako vzduch bez něhož nelze žít. A řekli jste si, že pokud budete šetrní, tak vám vaše finanční prostředky vydrží dlouho a budete mít alespoň na nějaký čas klid. Ale inkaso a automatické platební příkazy způsobí, že i kdybyste hladověli, spávali pod mostem, chodili v hadrech, pořád se vám ty peníze budou ztrácet bez ohledu na to, jak šetrně budete žít. Když tak nad tím uvažuji, vůbec to není něco, z čeho by měl člověk radost, a navzdory té depresívnosti, která z toho jde, si myslím, že je důležité, aby člověk vnímal peníze skutečně v jejich pravé podobě-jako prostředek k něčemu a aby se nikdy nestal jejich otrokem.

Jinak, je zajímavé (opět výzkum), že pokud člověk investuje do materiálních věcí, tak jejich hodnota jednak reálně ale i vnitřně pocitově klesá. Avšak pokud člověk investuje do zážitků, cestování, vzdělávání-hodnota něčeho takového časem roste, především pocitově.

A jak vy řešíte otázku peněz ve vašem životě? Jak moc jsou pro vás důležité? Jste jejich otrokem nebo vám jde o svobodu?

4 komentáře:

filda řekl(a)...

Myslím si, že dnes žijeme v době, kdy jsou peníze prostě důležité. Nemít prachy - vadí. Já osobně jsem na tom teď finančně naštěstí dobře, ale v dnešní době prostě člověk neví kdy může přijít o práci. Právě proto jsem si nedávno raději sjednal pojištění schopnosti splácet. Myslím si, že v dnešní době je to rozumný krok.

janavlac řekl(a)...

No, já se teď bohužel do problémů s financemi řítím. Nedávno jsem byla podle mého názoru neoprávněně vyhozena z práce a živit rodinu bez příjmu je prostě těžké. Chystám se to celé řešit s tímto právníkem. Pokud mi dá za pravdu, tak bych třeba z mého bývalého zaměstnavatele mohla i něco vysoudit.

hankavranova řekl(a)...

Tak my toto teď hodně pociťujeme u nás doma. Bohužel jak se teď všechno zdražuje, tak cítíme, že to náš rodinný rozpočet úplně nezvládá. Naštěstí manžel teď získal novou práci jako svářeč v Německu, tak bude mít i podstatně lepší plat. Nevýhoda je, že teď nebude tolik doma, ale to nějak budeme muset zvládnout, no.

michal řekl(a)...

Podle mě se kolem peněz točí celý život. A jako je možné, že někdo jim nepřikládá takovou důležitost, respektive každý jim přikládá jinou důležitost. Ale co si budeme povídat, peníze řeší každý. Respektive věci týkající se peněz. Třeba ve firmě pro vás peníze znamená generování leadů, to jsou taky peníze. :)

Okomentovat